Meerjarig beleidsplan Stichting the Neurobionics Foundation
De Stichting the Neurobionics Foundation is een onafhankelijk samenwerkingsverband c.q. intermediair op het gebied van de neuromodulatie tussen het Ziekenhuis MST Enschede, het Revalidatiecentrum het Roessingh en de Technische Universiteit Twente. De stichting staat geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling (ANBI).
De Stichting heeft tot doel het bevorderen van alle vormen van neuromodulatie. Zij doet dit door het initiëren, uitvoeren en ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek. De Stichting heeft daarvoor een scientific officer in dienst. Daarnaast heeft de Stichting the Neurobionics Foundation een Scientific board of advisors.
Werving van gelden voor het initiëren, uitvoeren en ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek gebeurt in samenwerking met de Industrieën die actief zijn of het gebied van neuromodulatie, bijvoorbeeld Medtronic, ST.Jude , Cyberonics. De opgehaalde gelden worden volledig gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van neuromodulatie.

Onderzoek wordt geïnitieerd en uitgevoerd op o.a. de volgende onderwerpen:
Spasticiteit: intrathecale baclofenbehandeling (ITB)
Ziekenhuis MST Enschede vormt samen met het Revalidatiecentrum het Roessingh een a- centrum voor behandeling van spasticiteit. In samenwerking met Medtronic vormt het MST samen met het Revalidatiecentrum het Roessingh een internationaal trainingscentrum.
Nervus vagusstimulatie bij epilepsie
Het MST vormt een centre of experience and last resort voor Nervus Vagus Stimulatie. Het Ziekenhuis MST Enschede is a- centrum voor nervus vagus stimulatie bij epilepsie. Met Cyberonics wordt momenteel de TVNS Study uitgevoerd.
Epidurale ruggenmergsstimulatie bij neuropathische pijn
De multidisciplinaire werkgroep pijn bestaat uit artsen van de anesthesiologie, neurologie, neurochirurgie, psychologie, revalidatie en de nurse- practitioners neuromodulatie. Door deze samenwerking is het ziekenhuis MST Enschede een van de weinige ziekenhuizen die bijna het complete pijnspectrum kunnen behandelen. Een van de onderdelen van de pijnbehandeling is de spinal cords stimulatie (SCS) bij bepaalde vormen van pijn (o.a. failed back surgery syndrome, diabetische neuropathie en complex regional pain syndrome type I CRPS). In samenwerking met St.Jude Medical lopen meerdere onderzoekstrajecten o.a. m.b.t. burststimulatie.
Bewegingsstoornissen: stimulatie van de diepe hersenkernen (deep brain stimulation)
Met het ministeriële Planningsbesluit 23.08.2001 (minister mw Borst) werd het MST aangewezen als 1 van de 6 referentiecentra voor deep brain stimulation. De stimulatie van diepe hersenkernen wordt toegepast bij bepaalde bewegingsstoornissen zoals:
- de ziekte van Parkinson,
- familiaire essentiële tremor,
- dystonie,
- syndroom van gilles de la Tourette.
Tevens bestaan onderzoekslijnen van deep- brain stimulatie bij:
- refractaire vormen van depressie,
- OCD (obsessieve compulsory disease).
De multidisciplinaire werkgroep bewegingsstoornissen bestaat uit artsen en verpleegkundigen van de neurologie, neurochirurgie, psychiatrie en psychologie en fysiotherapie.
eNose
Middels vergelijkende patroonherkenningsanalyse met behulp van artificial intelligence (AI) middels neurale netwerken initiëren van onderzoek naar herkenning van :
- darmkanker
- multiple sclerose
- epilepsie